De fles geven

Wat kan ik doen als mijn baby last heeft van krampjes?

Bij krampjes huilt je baby veel en is onrustig, vooral na de voeding.. Vaak strekt hij/zij zich helemaal uit, is het gezichtje rood aangelopen, de ogen gesloten, de vuisten gebald en trappelt je baby met zijn/haar beentjes of trekt ze op. Vaak voelt het buikje gespannen aan of ziet er gezwollen uit en kan je baby last hebben van winderigheid. Soms hoor je het buikje zelfs borrelen. Vaak beginnen de krampjes na de tweede week en is er tussen de zes en acht weken een piek. Na drie maanden wordt het geleidelijk minder.

Ook bij krampjes is het niet precies bekend wat de oorzaak is. Waarschijnlijk is het een combinatie van verschillende factoren. Het maagdarmstelsel van je baby is nog niet helemaal volgroeid en juist ontwikkeld op jonge leeftijd. Ze zijn niet gewend aan het verwerken van melk. Dat gaat dus niet zonder slag of stoot en dat resulteert in pijnlijke samentrekkingen van de darmen.

Maar ook ingeslikte lucht kan ook een rol spelen. De lucht kan ervoor zorgen dat de toch al gevoelige darmpjes verder uitzetten en het kan resulteren in winderigheid. Baby’s slikken best veel lucht in tijdens het drinken, huilen of sabbelen. Probeer er voor te zorgen dat je baby niet te snel drinkt, dat de voeding goed gezakt is en dat je je baby goed laat boeren tussen de voeding door en na de voeding. Bereid flesvoeding altijd volgens de aanwijzingen op de verpakking, voeg geen extra water of een extra schepje voeding toe want dit kan buikklachten veroorzaken. Wissel niet te vaak van soort of merk flesvoeding,  een baby heeft tijd nodig om te wennen aan een voeding en dit kan tot 2 weken duren.

Het kan ook helpen om je baby halverwege de voeding even te laten uitrusten en na het voeden een boertje te laten. Zorg dat het drinktempo tussen de 15 en 20 minuten ligt. Een warm bad en een zachte buikmassage (met de klok mee) kan ook wonderen doen.

Menu